Doktersassistente:
De doktersassistente staat u als eerste te woord wanneer u de praktijk belt of wanneer u zich meldt bij de receptie. U kunt bij haar terecht voor het maken van afspraken en voor advies bij veel voorkomende klachten. Ook weet zij antwoord op veel praktische vragen, onder andere over recepten, machtigingen en verwijzingen. Verder heeft zij een eigen spreekuur voor onder andere:
- bloedglucosemeting, urine-onderzoek, zwangerschapstest
- bloeddrukmeting, 24-uurs bloeddrukmeting, enkel-arm index
- screeningsaudiogram
- injecties, oren uitspuiten, wratten aanstippen, het verbinden van wonden en hechtingen verwijderen
- uitstrijkjes in het kader van het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker.
POH-S:
POH-S staat voor Praktijkondersteuner Huisartsen Somatiek. DE POH-S is een verpleegkundige, speciaal opgeleid om de huisarts te ondersteunen en aan te vullen. De meeste taken van de POH-S liggen op het gebied van chronische aandoeningen, zoals diabetes mellitus, astma/COPD en hart- en vaatziekten of een verhoogd risico daarop. Een paar voorbeelden:
- controle van patienten met diabetes, het aanleren van zelfcontrole van de bloedglucosespiegel en deze instellen met behulp van medicatie
- controle van patienten met astma/COPD, longfunctie-onderzoek, instructie en behandeling met inhalatiemedicatie
- begeleiding van patienten die willen stoppen met roken
- opsporen en behandelen van mensen die risico lopen op hart- en vaatziekten
- ouderenzorg met name gericht op het vroegtijdig signaleren van knelpunten thuis en daarvoor de juiste hulp inschakelen zoals thuiszorg of een case-mamager dementie. Of als het niet anders kan een opname in een verpleeghuis regelen
- bezoeken van een patient thuis na ontslag uit een zieken- of verpleeghuis.
POH-GGZ:
POH-GGZ staat voor Praktijkondersteuner Huisartsen Geestelijke Gezondheidszorg. De POH-GGZ houdt zich bezig met de begeleiding en behandeling van mensen met psychische klachten zoals:
- overspannenheid en burn-out
- angst of depressieve klachten
- rouwverwerking
- problemen op het werk of thuis en in het gezin.
De POH-GGZ heeft de kennis en de tijd om samen met u het probleem te verhelderen en u weer op weg te helpen. Vaak is een aantal gesprekken voldoende om de draad weer op te pakken. Wanneer blijkt dat u meer langdurige en/of gespecialiseerde hulp nodig heeft, helpt de POH-GGZ u met het vinden van de juiste hulpverlening. De POH-GGZ is goed op de hoogte van de mogelijkheden voor verwijzing in deze regio. Naast bijvoorbeeld een verwijzing naar een psycholoog kan ook het volgen van een preventieve cursus of training tot de mogelijkheden behoren. Zo nodig kan er door de POH-GGZ begeleiding worden geboden bij het overbruggen van een wachttijd.
Verder kan er gebruikt gemaakt worden van het online hulpverleningsprogramma Minddistrict. De POH-GGZ kan dit aanbieden als onderdeel van de behandeling.